Välkommen!
Om du söker här i forumet kanske du har hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska må bra av maten - nu och i framtiden
När det gäller chiafrö finns det inget som pekar mot att konsumtion av chiafrö i mindre mängder skulle vara skadligt, men kunskapen om chia är begränsad. Vi har inte heller fått några rapporterade fall av allergi rörande chia.
Detta betyder alltså att det enbart är säkert att använda mindre mängder chia både som gravid, ammande och barn.
Nytt livsmedel
Chiafrön (Salvia hispanica) har utvärderats av EFSA (den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten) och godkänts inom EU som så kallat ”novel food” (nytt livsmedel). På vår webbplats finns information om reglerna för nya livsmedel. Där finns just chiafrön som ett exempel. Chiafrö är enbart godkänt för användning i vissa produkter och i bestämda mängder. Till exempel i frukostflingor, bakverk (högst 10 procents inblandning) och fruktblandningar.
EFSAs bedömning av chiafrö
I sin bedömning säger EFSA att den toxikologiska informationen om chiafrön är begränsad, men att erfarenhet från tidigare och nuvarande användning av chiafrön som livsmedel stärker synen att chiafrön kan användas som inblandning i bland annat bröd i en maxhalt av 5 procent utan negativ effekt på hälsan. De nämner inte gravida, ammande eller barn specifikt (som ur toxikologiskt perspektiv oftast är känsligare), och de har en viss brasklapp för osäkerhet vad gäller eventuell allergenicitet. Här är en länk till EFSAs riskbedömning.
Näringsmässigt
När det gäller nyttigheten så är chiafrön väldigt rika på omega-3. Liksom andra frön innehåller de också mycket protein, fibrer, järn och selen.
Andra källor till omega-3 är fet fisk och rapsolja. Fet fisk innehåller det viktiga omega-3-fettet DHA. DHA behövs för utvecklingen av barnets hjärna. Mer om fleromättade fettsyror kan man läsa på vår webbplats.
ja det låter rimligt som exempel på mindre mängd.
Vänliga hälsningar