Till senaste kommentaren

C-vitamin som hjälp att ta upp järn

Hej
C-vitamin, hjälper det enbart till för upptag av järn från icke-animaliska järnkällor eller ÄVEN från animaliska järnkällor?

Mvh Maria

Kommentarer

  • Hej,

    C-vitamin ökar upptaget av allt järn i maten, både hemjärn och icke-hemjärn.
     
    Jämfört med många andra näringsämnen är kroppens upptag av järn lågt. En person med järnbrist tar upp mer järn från maten än en person med fyllda järndepåer.

    Mer om järn

    Det järn som är lättast att tillgodogöra sig, så kallat hemjärn, utgör ungefär hälften av järninnehållet i kött och blodmat. Så kallat icke-hemjärn, vilket utgör allt järn i vegetabiliska produkter, tas inte upp lika effektivt och kan i större grad påverkas av andra ämnen.

    Vitamin C, fisk och kött kan exempelvis förbättra upptaget av icke-hemjärn medan ämnen som polyfenoler (finns i till exempel te, vissa örttéer, kaffe, vin) och fytinsyra (finns i spannmålskornets skaldelar) kan minska upptaget. Även höga intag av kalcium och fibrer kan ha en viss negativ påverkan på järnupptaget. Läs mer på vår hemsida: Järn

    Mer om fytinsyra

    Fytinsyra, som till exempel finns i fullkornsprodukter av cerealier, kan binda bland annat zink, järn och kalcium, vilket gör att kroppen har svårare att ta upp dessa mineraler från sådana livsmedel.

    Fytinsyra kan brytas ner av enzymet fytas om livsmedlet utsätts för beredning som t ex groddning, jäsning och fermentering. Surdegsbröd är ett exempel där fytinsyran delvis brutits ner och gör att kroppen kan tillgodogöra sig mineralerna i brödet bättre än i annat fullkornsbröd. Läs mer på vår hemsida:
    Hur påverkas maten vid tillagning

Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.