Till senaste kommentaren

Bör åtgärder göras då fluorhalt är lite över riktvärde för små barn?

Hej!
Jag jobbar som miljöinspektör och har fått en fråga där vattenprov visar att halten fluorid är precis över gränsvärdet för små barn, 1,55 mg/l och gränsen ligger vid 1,50 mg/l.
Barnet är nu 3 månader gammal. Pappan vill veta om han bör åtgärda sitt enskilda vatten och jag undrar om ni kan hjälpa mig? Jag har för lite kunskaper om detta.

Kommentarer

  • Hej!
    I våra råd till personal i barnhälsovården (sidan 52) så skriver vi så här om fluorid i dricksvatten:
    Fluorid
    Fluorid förekommer naturligt i grundvatten, och därmed också i brunnsvatten, i många delar av landet. Fluorid ger i halter över 0,8 mg/l förstärkt skydd mot karies hos barn men i förhöjda doser kan fluorid påverka emaljen hos de tänder som fortfarande bildas i käkarna. Redan vid halter över 1 mg/l är det risk att det bildas tandemaljfläckar (fluoros) på mjölktänder och permanenta tänder om vattnet ges till barn under den tidsperiod då tänderna växer, det vill säga från födseln till cirka sju års ålder.
    Gränsvärdet för fluorid i kommunalt dricksvatten är 1,5 mg/l och riktvärdet för egen brunn är 1,3 mg/l. Fluoridhalter över 6,0 mg/l bedöms som otjänliga på grund av ökad risk för fluorinlagring i benvävnad. Hos tandläkare, miljö- och hälsoskyddsnämnder och vattenlaboratorier finns mer detaljerad information om hur dricksvatten med olika fluoridhalter kan användas till barn.

    Med vänlig hälsning
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.