Till senaste kommentaren

Hur ser lagstiftningen för betakaroten ut?

Hej,

Min fråga berör tillsatsämnet betakaroten med E-nummer 160 a. Jag skulle behöva ha svar på följande:

- Är detta ett lagligt tillsatsämne inom EU?

- Vilka regler inom EU och Sverige har man att förhålla sig till när man handskas med betakaroten?

- Är det lagligt att addera betakaroten på (i) naturlig väg och (ii) på artificiell väg (t.ex. syntetisk betakaroten)?

- Finns det ett krav på maximinivå?

- Vad gäller om man tillverkar en produkt med betakaroten i Sverige och sedan exporterar den till ett annat EU-land, vilka krav gäller på oss som tillverkare i ett sådant läge?

Tack på förhand!

Kommentarer

  • Hej,

    1. Ja, betakaroten/karotener (E 160 a) är godkända att använda som färgämne/livsmedelstillsats i EU. Betakaroten får också användas som källa till A-vitamin i livsmedel inklusive kosttillskott enligt förordning (EG) nr 1170/2009

    2. Reglerna om tillsatser är gemensamma för hela EU. Av förordning (EG) nr 1333/2008 om livsmedelstillsatser framgår vilka tillsatser som är godkända till vilka livsmedel och under vilka villkor de får användas.

    3. När en tillsats godkänns tas det alltid fram en specifikation med krav på identitet och renhet som måste vara uppfyllda för att tillsatsen ska få användas i livsmedel. Av dessa specifikationer framgår att betakaroten/karotener (E 160a) kan ha olika ursprung. Dessa specifikationer hittar du i förordning (EU) nr 231/2012. Även när betakaroten används som vitamin hänvisar lagstiftningen om kosttillskott (LIVSFS 2003:9) till förordning (EU) nr 231/2012 ,

    4. Eventuella maximihalter när betakaroten används som tillsats framgår av förordning (EG) nr 1333/2008. När betakaroten används som vitamin finns inga fastställda maximihalter i lagstiftningen. Det är alltid företagarens ansvar att de livsmedel som säljs är säkra för konsumenterna. Se förordning (EG) nr 178/2002. Den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) har utvärderat övre tolerabla doser för vitaminer och mineraler. Utvärderingarna kan vara ett stöd för företag vid riskvärdering av livsmedel.

    5. Eftersom tillsatsreglerna är gemensamma inom EU så gäller dessa i alla medlemsstaterna. Sedan kan det ibland finnas nationella begränsningar för vissa tillsatser. Det kan finnas nationella begränsningar för innehåll av vitaminer i vissa länder.
    Mer om tillsatser och tillsatslagstiftning hittar du på Livsmedelsverkets webbplats.

    Information om tillsättning av vitaminer och mineraler till livsmedel hittar du på Livsmedelsverkets webbplats.

    Och information om vitaminer i kosttillskott finns på Livsmedelsverkets webbplats.

Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.