Beräkning av näringsvärde, energivärden. Resultat under LOQ
Hej!
När man beräknar energivärden och kolhydrater så används ju resultat för protein, fetthalt mm. Om resultatet för någon av dessa analyser blir under kvantifieringsgränsen, ska man räkna bidraget från denna parameter som 0? Eller bör man tex räkna med bidraget från halva kvantifieringsgränsen?(det är vanligt att göra det vi summeringar för miljöanalyser tex).
Mvh
Niclas
När man beräknar energivärden och kolhydrater så används ju resultat för protein, fetthalt mm. Om resultatet för någon av dessa analyser blir under kvantifieringsgränsen, ska man räkna bidraget från denna parameter som 0? Eller bör man tex räkna med bidraget från halva kvantifieringsgränsen?(det är vanligt att göra det vi summeringar för miljöanalyser tex).
Mvh
Niclas
Följ inlägget
1
följare
Hej Niclas och tack för din fråga,
När det gäller uppgifter i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas så sätter vi värdet till 0 för LOQ.
Mer om LOQ och LOD
Värden som ligger under eventuell kvantifieringsgräns (LOQ) och detektionsgräns (LOD) markeras som ”Spår” respektive ”Inget fynd”. De som markerats med Inget fynd är faktiska 0-värden som man fått från mätinstrumenten, alltså inget spår av ämnet har kunnat påvisas i provet. De som markeras med Spår kan ha värden som ligger under LOQ men eftersom metoderna inte är tillräckligt säkra för att bestämma så små mängder har vi valt att inte ha med något absolut värde för dessa.
Vänlig hälsning