Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Behov av uppdaterad undersökning av gluten i öl och sojasås

Hej!
Jag och många med mig undrar om ni har möjlighet att göra nya analyser av gluten i öl och sojasås?
Mvh Henric

Kommentarer

 • Hej,
  vi på Livsmedelsverket får ofta frågor om personer med celiaki kan äta livsmedel med ingredienser som troligtvis innehåller låga halter gluten, till exempel maltarom eller maltextrakt från korn. Frågorna gäller också livsmedel som är jästa (fermenterade). I sådana livsmedel har proteiner, till exempel gluten, delvis brutits ner. På Livsmedelsverkets webbplats finns information om celiaki och livsmedel vid celiaki.

  Livsmedelsverkets analyser

  Därför har vi analyserat gluten i jästa livsmedel som öl, starksprit och sojasåser och även cornflakes som innehåller maltextrakt, samt julmust som innehåller maltarom.

  Denna information syftar till att personer med celiaki ska kunna göra egna val utifrån sin sjukdom samt utifrån den information som finns tillgänglig och även i dialog med läkare/dietist.


  Glutenfria produkter
  När det gäller öl så finns det sorter som är märkta glutenfri. För de produkter som är märkta "glutenfri" har företagen ett ansvar för att säkerställa att de är lämpliga för personer med celiaki. Mer om lagstiftning om glutenfri kan du läsa här .

  Prioritering under 2018
  Livsmedelsverket behöver prioritera mellan olika aktiviteter. Det går åt både pengar och andra resurser för att utföra analyser av gluten i livsmedel. Under 2018 arbetar Livsmedelsverket tillsammans med de nordiska länderna samt kommunerna i ett projekt där några typer av livsmedel märkta "glutenfri" kontrolleras och analyseras. Det finns tyvärr, i dagsläget, inte resurser till nytt analysprojekt om gluten i öl och sojasås.

  Vänliga hälsningar Ylva Sjögren Bolin
  Livsmedelsverket
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.