Är bigarråkärnor giftiga?

Hej Jag kokar sylt på bigarråer och tänkte koka med kärnorna kvar och sedan peta ut dem efteråt. Kan man göra så eller får man giftig sylt då?
Mvh

Kommentarer

  • Hej
    Bigarråer tillhör plommonsläktet vars kärnor kan innehålla så kallade cyanogena glykosider. Det är en typ av ämnen som kan omvandlas till vätecyanid i kroppen.

    Mest vätecyanid kan bildas om kärnorna har krossats innan de äts. I koncentrerad saft som kokas med hela kärnor som sen silas av är halterna av cyanogena glykosider lägre än om saften kokas med krossade kärnor. När du sen späder till drickfärdig saft minskas halterna ytterligare. Jämfört med andra livsmedel som kan innehålla cyanogena glykosider är halterna betydligt lägre i saft med avsilade kärnor än i exempelvis linfrön.

    Du får själv avgöra om du ska koka saften med eller utan kärnor. Det beror ju på hur mycket du dricker av den och hur mycket kärnor du använt.

    Med vänlig hälsning
    Åsa R
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.