Välkommen!
Om du söker här i forumet kanske du har hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska må bra av maten - nu och i framtiden
Bigarråer tillhör plommonsläktet vars kärnor kan innehålla så kallade cyanogena glykosider. Det är en typ av ämnen som kan omvandlas till vätecyanid i kroppen.
Mest vätecyanid kan bildas om kärnorna har krossats innan de äts. I koncentrerad saft som kokas med hela kärnor som sen silas av är halterna av cyanogena glykosider lägre än om saften kokas med krossade kärnor. När du sen späder till drickfärdig saft minskas halterna ytterligare. Jämfört med andra livsmedel som kan innehålla cyanogena glykosider är halterna betydligt lägre i saft med avsilade kärnor än i exempelvis linfrön.
Du får själv avgöra om du ska koka saften med eller utan kärnor. Det beror ju på hur mycket du dricker av den och hur mycket kärnor du använt.
Med vänlig hälsning