Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Är E110 tillåtet i livsmedel?

Hej!

Jag jobbar i en butik som precis har fått säljstopp på Amerikanska importprodukter som innehåller E110 med anledningen att "E110 inte är tillåtet i snacks inom EU".

När jag kollar på er hemsida under E110 står det att ämnet "får användas till en rad livsmedel, t ex smaksatta syrade mjölkprodukter, läsk, desserter, konfektyrer, tuggummi, fiskrom, senap, såser, kosttillskott, spritdrycker, dekoration och överdrag.".
Jag undrar helt enkelt varför det tillåts i de här produkterna i Sverige, när EU har förbjudit det i snacks? Vid den här typen av säljstopp får man ju intrycket att ämnet på något sätt skulle vara hälsofarligt, så jag blir förvånad när jag ser att det ändå tillåts i väldigt många andra produkter i vårt land.

Tack på förhand!
Helene Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  När det gäller lagstiftningen om tillsatser så är den gemensam inom hela EU, det vill säga att samma regler gäller i alla medlemsländer.

  Det är den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) som bedömer säkerheten av alla livsmedelstillsatser innan de kan användas i våra livsmedel.
  När tillsatser godkänns för första gången så tas det fram ett så kallat ADI-värde; -det så kallade Acceptabla Dagliga Intaget. Det är den nivå/mängd av ämnet som man dagligen kan konsumera utan några hälsorisker. Om ADI-värdet inte överskrids anses konsumtionen av ett specifikt livsmedel vara säkert.

  Det kommer kontinuerligt nya vetenskapliga data och för att användningen av livsmedelstillsatser ska vara fortsatt säker så utvärderas alla godkända tillsatser på nytt med jämna mellan rum av Efsa.

  När färgämnet E 110 (para-orange) utvärderades på nytt för ett antal år sedan, så kom det fram nya uppgifter som gjorde att Efsa beslutade att sänka det så kallade ADI-värdet för tillsatsen. När detta värde sänktes fick man gå igenom användingen av E 110 i alla livsmedel för att se till att användingen inte leder till att ADI överskrids hos konsumenter. Denna genomgång medförde att den godkända användingen av E 110 förändrades. I vissa livsmedel blev färgämnet inte längre tillåten och i vissa sänktes den tillåtna mängden för att se till att konsumenterna inte överskrider det så kallade ADI-värdet för E110.

  Mer om godkännande hittar du via länkarna nedan.
  Godkännande av tillsatser

  Ulrica
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.