Till senaste kommentaren

Akrylamid i bröd - hur skadligt är det?

Jag äter mycket bröd, gärna fullkorn, men är orolig för akrylamiden. Jag dricker också kaffe, bakar bröd själv och äter müsli. Hur ska jag äta för att få i mig så lite som möjligt av akrylamiden?
Livsmedelsverket Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,
           
  Livsmedelsverket har rekommendationer om hur man kan göra för att få i sig lite mindre av akrylamid. De går bland annat ut på att undvika bränd mat, se rekommendationerna nedan.

  Ät varierat
  Det är viktigt att äta varierat, alltså inte äta överdrivet mycket av några enskilda livsmedel. Det är också bra att veta att det är vad man äter under en längre tid som avgör vilka effekterna blir. Om man under en kortare tid väljer att äta mindre varierat har det inte någon nämnvärd betydelse.
           
  Kaffe
  Att inte dricka för mycket kaffe är bra. Och att baka bröd själv kan också vara bra, då kan man välja att grädda det så att det blir gyllenbrunt, inte mörkare än så. Det är troligen mer akrylamid i flingor som är rostade, än i dem som inte är det.
           
   Så här står det i våra rekommendationer om akrylamid på vår webbplats.

   Det finns några enkla sätt att få i sig mindre akrylamid.
  • Ät varierat, det vill säga ät olika sorters mat. Då minskar risken att få i sig skadliga halter av något ämne.
  • Ugnsbaka/fritera/grädda/rosta potatis och potatisprodukter, bröd och bakverk tills de blir gyllengula snarare än bruna. Halten akrylamid blir högre ju mörkare de blir. När det gäller mjukt bröd är akrylamidhalten allra högst på ytan. Vid kokning bildas inte akrylamid.   
  Livsmedelsverket
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.