Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

A-vitamin i mat till gravida

Hej. Är gravid och undrar om det finns någon risk att ha fått i sig för stor dos a-vitamin via vispgrädde. Använt det vid matlagning några gånger (istället för matlagningsgrädde), samt ätit till pannkakor och dylikt. Noterade häromdagen att mängden A-vitamin är ganska hög. Finns det någon risk för fostret

Kommentarer

  • Hej A,

    nej, du kan inte komma upp i skadliga nivåer A-vitamin genom att äta grädde eller produkter med grädde.

    A-vitamin och fosterskador
    Enligt de data som finns är intag upp till 3 milligram(mg) per dag inte förknippade med någon riskökning för fostret. Sådana mängder kan man bara få i sig genom kosttillskott eller leverrätter. På vår webb om A-vitamin kan du läsa mer om "A-vitamin och fosterskador".

    Leverpastej ok
    Leverpastej går bra att äta eftersom den inte innehåller så mycket lever och inte äts i några större mängder. Detta är också vad som står i våra kostråd för gravida.

    Om du skulle äta 1 dl vispgrädde (o-vispad) så ger det 370 mikrogram (ug), dvs 0,3 milligram (mg).
    Inger
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.