A-vitamin i mat till gravida
Hej. Är gravid och undrar om det finns någon risk att ha fått i sig för stor dos a-vitamin via vispgrädde. Använt det vid matlagning några gånger (istället för matlagningsgrädde), samt ätit till pannkakor och dylikt. Noterade häromdagen att mängden A-vitamin är ganska hög. Finns det någon risk för fostret
Följ inlägget
2
följare
nej, du kan inte komma upp i skadliga nivåer A-vitamin genom att äta grädde eller produkter med grädde.
A-vitamin och fosterskador
Enligt de data som finns är intag upp till 3 milligram(mg) per dag inte förknippade med någon riskökning för fostret. Sådana mängder kan man bara få i sig genom kosttillskott eller leverrätter. På vår webb om A-vitamin kan du läsa mer om "A-vitamin och fosterskador".
Leverpastej ok
Leverpastej går bra att äta eftersom den inte innehåller så mycket lever och inte äts i några större mängder. Detta är också vad som står i våra kostråd för gravida.
Om du skulle äta 1 dl vispgrädde (o-vispad) så ger det 370 mikrogram (ug), dvs 0,3 milligram (mg).
Betyder det att det inte heller finns risk att få i sig för mycket A-vitamin genom att äta mycket morötter?
Du kan gärna äta mycket morötter och gröna grönsaker som också innehåller karotenioder, under graviditeten. Det är bara bra!
Kroppen reglerar själv sin egen omsättningen från karoten till A-vitamin.
Det är bara lever (men det är okej med leverpastej) samt kosttillskott med A-vitamin du behöver se upp med, med tanke på A-vitaminet.
Lycka till!
Det finns ingen risk att du får i dig för mycket A-vitamin genom bröd och smör. Vad gäller A-vitamin är det bara lever, fiskleverolja och andra kosttillskott med A-vitamin du behöver se upp med. Leverpastej innehåller inte så mycket lever, så det kan du gärna äta.
Lycka till!