Till senaste kommentaren

Certifikat för material avsedda att komma i kontakt med livsmedel

Hej
Vi tillverkar och säljer maskiner för livsmedelsbranschen, framförallt till bagerier. Vi har nu stött på en kund som vill att vi visar ett "Certificate of food industry acceptence" (EC. N:O 1935/2004). Var finner man info om detta?

Kommentarer

  • Hej Tomas,

    Alla företag som producerar, importerar och säljer material i kontakt med livsmedel måste se till att de material, processutrustning och produkter de säljer uppfyller kraven i förordning (EG) nr 1935/2004. Det finns ingen officiell certifiering för material, men vad jag tror din kund menar är att de vill ha dokumentation som visa att er produkt är säker att använda för det den  är avsedd att användas till.

    Vi stöter ofta på att man kallar denna dokumentation för olika saker men att syftet är det samma, nämligen att veta att produkten/maskinen är  avsedd för att komma i kontakt med livsmedel och säker att använda.

    Det finns krav för ex. plast och keramik att dessa produkter och material ska ha en förklaring om överensstämmelse (vad en sådan ska innehålla finns för plast i plastförordningen 10/2011 Bilaga IV). Då jag inte vet vilka material era maskiner innehåller så är det svårt att vara specifik om vilka krav som gäller just för er.

    Tänk på att samtliga tillverkare av material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel omfattas även av förordning (EG) nr 2023/2006 om god tillverkningssed (GMP). Denna förordning säger att det ska finnas ett kvalitetssystem för alla led i tillverkning, förädling och distribution av material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel.
    Åsa LN
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.